duminică, 22 februarie 2015

Flori de pai - Helichrysum bracteatum

Floarea de pai (Helichrysum bracteatum) face parte din categoria de plante Imortele. Este o planta cu flori care face parte din familia Asteraceae si este nativa din Australia, Africa, Madagascar si Eurasia cuprinzant aproximativ 600 de specii. A fost descoperita si descrisa de catre Étienne Pierre Ventenat in anul 1803 si a fost cunoscuta sub numele latin "Helichrysum bracteatum" pana in 1990 dupa care a fost transferata unui nou gen numit Xerochrysum. Din cate observ, tot denumirea clasica de Helichrysum este folosita. 

Floarea de pai este o planta anuala care creste pana la inaltimea de 50-90 cm si este folosita ca planta ornamentala, flori taiate datorita proprietatii de a-si pastra culorile chiar si dupa uscare. 


In tinutul Balagne din Corsica au fost descoperite proprietatile remarcabile antiimbatranire ale acestei flori, recoltarea acesteia devenind o activitate importanta . Daca florile sunt culese in conformitate cu regulile privind o dezvoltare durabila, este "curatat" continutul arid al insulei si in mod indirect, acest proces ajuta la prevenirea incendiilor de vegetatie.

Este recunoscuta ca floarea nemuritoare, deoarece isi pastreaza calitatea vie a florilor si dupa ce acestea se usuca. Florile sunt foarte utile pentru decoratiuni si buchete, avand in vedere ca, pe langa culoarea vie pe care si-o pastreaza, petalele nu cad. 

Este o planta putin pretentioasa, iubitoare de soare, de aceea poate fi plantata in locuri puternic insorite. Semintele se pot amesteca cu cele de gazon, pentru un impact puternic de culoare in curte sau gradina. Este usor de intretinut, se dezvolta relativ repede si atrage fluturii si albinele.

Din aceste plante se extrage "Apa de Imortele" care poseda proprietati circulatoare, antiinflamatoare, fiind de ajutor in combaterea
celulitei si a varicelor. Este recomandata pentru piele congestionata, cicatrici post-acneice, roseata, cearcane, cuperoza.


Plantare si germinare:

Semintele se planteaza in spatii inchise intre lunile Martie - Aprilie  cu 4 sau 6 saptamani inainte de repicarea lor in gradina sau in locul definitiv. Totusi, trebuie sa avem grija ca toate "pericolele" inghetului sa treaca.

Pentru germinare, semintele au nevoie de lumina si trebuie semanate pe o suprafata neacoperita. Procesul de germinare dureaza cam 7-10 zile la temperaturi cuprinse intre 18 si 26°C. Aveti grija ca solul sa fie foarte bine drenat, usor si bogat in humus. Planta prefera locurile insorite iar pentru uscare se recolteaza atunci cand se desfac petalele exterioare ale bobocilor.

In luna Mai se face repicarea, distanta necesara intre plante (daca sunt plantate in ronduri, gradini) trebuie sa fie de 30 cm intre randuri si 25 cm intre plante intr-un loc insorit, urmand ca intre lunile Iulie - Octombrie sa infloreasca.

Puteti achizitona seminte de Floare de pai (Helichrysum bracteatum) din orice Hypermarket sau din magazinele de profil. Semintele sunt produse de SC Agrosel SRL si au pretul undeva intre 1,5 - 2 RON. Pe internet le-am gasit si la 8 RON ceea ce mi se pare putin exagerat. Mai jos am adaugat o poza cu plicul de seminte.

In luna Martie voi incepe si eu plantarea si va voi tine la curent cu evolutia minunatelor plante.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu